Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Velkommen til Børnehuset Rinkenæs

Børnehuset Rinkenæs er en kommunal institution med 10 vuggestuepladser og 30 børnehavepladser, der har til huse i et hyggeligt, ældre og velholdt bygning med mange små rum, hvor vi har mulighed for at danne små grupper og med legepladser, som har udfordringer til alle aldersgrupper. Det betyder at, alle kender alle - børn, forældre og personale.

I Børnehuset har vi følgende børnegrupper:

  • Lopperne (vuggestue for de mindste børn 0-3 år)
    Når barnet starter i vuggestue starter det inde hos Lopperne, hvor der er stor fokus på at tage godt imod barnet, så barnet bliver tryg ved at gå i vuggestue. Hos lopperne laver de aktiviteter der er tilpasset børnenes niveau. 
  • Larverne (vuggestue for de største vuggestuebørn 0-3 år)
    Når børnene bliver omkring 2 år, samler vi dem i vores før-børnehavegruppe 'Larverne', hvor vi træner de ting børnene har brug for, for at kunne klare sig godt i børnehaven; selvhjulpenhed, renlighed, sproglige færdigheder, sociale færdigheder samt at kunne bidrage til gode kammeratskaber.
  • Radiserne
    Radisegruppen er den yngste gruppe. Det er her børn fra vuggestuen og dagplejen kommer. De kan kaldes børnehavens indslusnings-gruppe.
    I dette gruppetrin arbejdes der meget med sproget, og børnene skal lære at lege og være sammen med andre.
  • Krudtuglerne
    Krudtuglerne er den næstældste gruppe, hvor vi lærer børnene at være mere selvhjulpne, både med af- og påklædning og med at løse små konflikter. Krudtuglerne kommer også på længere ture, ligesom der arbejdes på at styrke koncentrationen. Børnene skal også i denne gruppe lære, at de er en gruppe, så derfor skal de tage vare på og hjælpe hinanden.
  • Solsikkerne
    Solsikkerne er den ældste gruppe i Børnehuset. I solsikken skal børnene gøres klar til skole. De skal være selvhjulpne med næsten det hele. Børnene har forskellige skoleopgaver, og ligeledes er der en del andre traditioner, de skal igennem, inden de starter i skole. 

Vi laver både aktiviteter i de enkelte grupper, hvor vi kan lave målrettede aktiviteter og på tværs af hele Børnehuset. Her kan de små børn spejle sig i de ældre børn og dermed lære nye færdigheder. De ældste børn lærer at være omsorgsfulde og hjælpsomme over for de mindre børn. 

I både vuggestue og børnehave lægger vi vægt på, at dagligdagen tilrettelægges, så den tilgodeser dit barns behov og udvikling. Barnet skal føle, at de voksne er nærværende, at barnet føler sig værdsat, at der er voksne, som lytter er engagerede og viser interesse for at skabe en god relation. Vi skal være gode iagttagere, udvise omsorg og være opmærksomme og give plads til børnenes forskelligheder. Barnet skal føle sig som en del af gruppen og opbygge gode relationer til de andre børn.

I Børnehuset tror vi på, at alle mennesker udvikler sig gennem relationer til andre mennesker. Derfor er det vigtigste for os at skabe tætte relationer børn og voksne imellem – men også mellem børnene. 

Vi tror, noget af det bedste vi kan give børnene er tid. Tid til at lytte og være nærværende. Tid til at udforske verden i børnenes rytme. En anden vigtig værdi for os, er at tage udgangspunkt i børnenes styrkesider og at alle får tid og rum til at udvikle fantasi og kreativitet – at alle kommer til at føle sig unikke. 

I Børnehuset gør vi meget ud af at stimulere og forbedre børnenes grundmotorik, da det er en forudsætning for indlæring. Derudover gør vi en del ud af massage og fodbad, der er med til at give børnene en god kropsbevidsthed.

I forhold til jer forældre vægter vi et åbent og ærligt samarbejde. Alle kan trygt henvende sig med spørgsmål, ris og ros, så vi kan have en dialog omkring vores fælles opgave nemlig barnets trivsel og udvikling. 

Hvis du har spørgsmål eller vil besøge Børnehuset er du meget velkommen til at kontakte os eller kigge forbi. Vi vil med glæde vise dig rundt, så du kan få et indtryk af os og vores hverdag.

Om vuggestuen

Vores hverdag indeholder forskellige aktiviteter som ture ud af huset, leg inde og ude, kreative sysler, musiske og motoriske aktiviteter samt spontane aktiviteter. Det er vigtigt, at der i hverdagen samt aktiviteter gives plads til udvikling. Børnene præges gennem leg, passende krav, til fordybelse, motiveres til at få lyst til at lære, eksperimentere og udforske.

Vores pædagogiske aktiviteter samt dagligdag er planlagt ud fra lærerplanerne/årshjul.

Om børnehaven

Vores hverdag er bygget op så det indeholder aktiviteter ture ud af huset, lege ude og inde, kreative sysler, musiske og motoriske aktiviteter og spontane aktiviteter. Derudover lægger vi meget vægt på at give de kommende skolebørn en god overgang til SFO og skole.

I hverdagen skal der være plads til spontane aktiviteter der giver plads til udvikling. Børnene lærer gennem leg og der skal stilles alders svarende krav og der skal være plads til fordybelse og børnene skal motiveres, så de får lyst til at lære, eksperimentere og udforske.

Traditioner i Børnehuset Rinkenæsbørnehuset fødder

Tradition er en vigtig ting i forhold til at give børnene et indblik i kultur og kulturelle forståelser.

Igennem de kreative aktiviteter, der er op til de forskellige højtider, lærer børnene bl.a. at håndtere en saks, male med pensel og farver, som giver en udvikling af finmotorikken, samt oplevelsens glæde ved selv at skabe noget. Derudover lærer de en masse om højtiderne, og at der er hygge forbundet ved traditioner. De bliver fastholdt i historielæsning/julefortælling, og vi synger en masse sange i forbindelse med højtiderne.

Traditioner, vi fejrer i Børnehuset Rinkenæs, er:

  • Fastelavn:
    Måneden op til fastelavn synger vi fastelavnssange, klipper og tegner fastelavnsklip, som børnene pynter Børnehuset med. Fredagen før fastelavnssøndag møder de, som har lyst, udklædt, og vi slår katten af tønden, spiser pølser/brød og fastelavnsbolle til om eftermiddagen.
  • Fødselsdag:
    Vi fejrer alle børn, da det er en stor dag for barnet at have fødselsdag. Børnene får en symbolsk gave, som deres venner fra stuen har lavet til dem. Barnets fødselsdage skal fejres. Det gør vi enten her i institutionen, eller ved at vi kommer hjem på besøg. Læs mere om fødselsdage i vores fødselsdagsguide.
  • Påske:
    Måneden op til påske begynder vi at klippe påskepynt, og vi synger påskesange/lege. I Børnehuset holder vi påskefrokost, og vi får besøg af påskeharen, som gemmer æg på legepladsen til stor glæde for børnene.
  • Børnehuset Rinkenæs’ fødselsdag:
    Den 1. juni har Børnehuset fødselsdag, og det fejres med forskellige aktiviteter. Forældre og børn kommer til morgenkaffe, og der er tid til hyggesnak forældre og personale imellem.
  • Sommerfest:
    Støtteforeningen afholder årligt en fælles sommerfest for hele Børnehuset. Det afholdes den anden torsdag i juni mdr. for børn, forældre og personale. Vi hygger med forskellige aktiviteter og spiser sammen, og så slutter vi af med fælles oprydning. Der kommer opslag op i god tid med mere info om dette års fest samt mulighed for tilmelding.
  • Arbejdsdage for forældre:
    1-2 gange om året inviteres forældre, søskende og børn til en hyggelig lørdag i Børnehuset, hvor vi tager arbejdshandskerne på og får lavet småreparationer på huset og lavet havearbejde.
  • Skt. Hans:
    Vi holder Skt. Hans om formiddagen. Hele Børnehuset deltager i bålfesten. Der synges heksesange, og vi sender heksen afsted til Bloksbjerg, bålfesten afsluttes med noget bålmad.
  • Ringridning:
    August måned afholder vi ringridning i Børnehuset med galgeringridning på scooter og cykler. Ringridning afsluttes diplom.
  • Royal Run Rinkenæs:
    Vi afholder Royal Run sammen med Rinkenæs skole. Op til dagen laver vi løbenummer, kroner og medajler sammen med børnene. Løbsdagen starter med opvarmning på Rinkenæs skole, og derefter afvikles løbet i Gartnerslugten.
  • Halloween:
    Denne dag er som udgangspunkt tilegnet børnehavebørn, hvor der er lagt op til uhygge i Børnehuset. Stuerne bliver pyntet i form af spøgelser, græskar, edderkopper m.m., som børnene selv skaber i ugerne op til Halloween. Afslutning på en ”uhyggelig dag” spiser alle i Børnehuset græskarsuppe. Arrangementet varierer lidt fra år til år. Der kommer opslag op i god tid med mere info om dette års fest.
  • Julen i Børnehuset:
    Igennem hele december har vi "hyggen", som hele Børnehuset samles om. Børnehusets personale samles hver morgenstund og synger en julesang for børnene til stor glæde for store som små. Der opleves forunderlige ting og dejlige juleeventyr bliver fortalt, vi klipper og klistrer julepynt og bager julekager. Vi har nogle faste traditioner, som vi spiser risengrød, holder børnejulefrokost, og bedsteforældrene inviteres til julehygge med julegudstjeneste. Når vi kommer hjem fra kirken, hygger bedsteforældrene og børnene sig med at lave juledekorationer og spiser æbleskiver. De enkelte grupper har deres egne juletraditioner i løbet af december måned. Støtteforeningen arrangerer en julefest for børn og forældre. Festen foregår udendørs i tidsrummet fra kl. 16.00 - 18.30. Opslag om arrangement og tidspunkt kommer, når tiden nærmer sig.
  • ”Blå blink-dag”
    Vi besøger Sønderborg Brand og Redning, og derudover lærer børnene førstehjælp, og de finder ud af, at de faktisk kan bidrage med rigtig mange ting.